Hvad er et Holding Selskab?

Et holding selskab er et selskab som ejer anparter eller aktier i et andet selskab. Et holding selskab er ikke momsregistreret, og det producerer ikke selv produkter. Har du oprettet en cvr. virksomhed, kan du med fordel oprette et holding selskab, hvori du ejer dele af aktierne eller anparterne i driftsselskabet. Her får du en kort oversigt over, hvordan du kan oprette et holding selskab, samt hvilke fordele og ulemper der kan være ved et holding selskab. 

Sådan opretter du et holding selskab

Der findes tre måder at oprette et holding selskab på. Den første og billigste måde er, at oprette det, når du opretter driftsselskabet. Her skal du dog være opmærksom på, at du kun kan bruge selskabskapitalen to gange, hvis du benytter dig af denne metode i oprettelsen at dit holding selskab.

En anden måde er, at du kan oprette holdingselskabet ved at bruge anparterne eller aktierne i driftsselskabet som apportindskud. Benytter du dig af denne metode, kan du oprette holdingselskabet skattefrit, så længe holdingselskabet ikke sælger aktierne i driftsselskabet indenfor de første tre år efter oprettelsen. Den tredje og sidste måde er, at driftsselskabet overdrager sin virksomhed som apportindskud til et datterselskab. Derefter kan det oprindelige driftsselskab transformeres til et holding selskab. 

Fordele og ulemper ved et holding selskab

Hvis du ved, at du på et senere tidspunkt ønsker at enten sælge eller videregive din virksomhed ved et generationsskifte, kan der være fordele ved at oprette et holding selskab. Blandt andet kan du sørge for, at de kommende ejere ikke skal betale skat af et eventuelt overskud i de første år. Desuden har du også mulighed for at sælge din virksomhed skattefrit, hvis du har oprettet et holdingselskab på forhånd. 

Den nok største fordel ved et holdingselskab er, at hvis du ejer dit driftsselskab gennem et holding selskab, så kan du overføre overskuddet fra driftsselskabet til holdingselskabet. Overførelsen af overskuddet er skattefrit. Det eneste du skal være opmærksom på er, at du skal betale selskabsskat, samt at holdingselskabet skal eje mindst 10 % af driftsselskabet. Fordelen ved dette er, at du kan sikre driftsselskabets overskud i holdingselskabet. På denne måde kan du undgå eventuel belastning ved driftsselskabet, hvis der skulle opstå økonomiske problemer. 

To ulemper ved et holdingselskab er, at du skal betale for oprettelsen af mere end blot et selskab. Dertil skal du også sørge for regnskaber for både driftsselskabet og holdingselskabet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *